TuneList - Make your site Live

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Περί πολυγαμίας ο λόγος


γράφει η Β


Ο άνθρωπος από τη φύση του είναι ον πολυγαμικό, το αλκοόλ φέρνει κέφι και ευφορία, το χασίς δεν προκαλεί βιολογκή εξάρτηση και είναι μια ευγενική προσφορά της φύσης προς τον άνθρωπο. Επιπλέον το κάπνιζαν κι οι Ινδιάνοι που κάτι ήξεραν παραπάνω.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν στη διατύπωσή τους και δύσκολα μπορεί κανείς να διαφωνήσει, όμως πώς μεταφράζονται και μεταγράφονται στις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες; Ας το δούμε στην παρούσα κοινωνική πραγματικότητα: μεγαλώνουμε σε συνθήκες ατομικισμού και απομόνωσης, διαμορφωνόμαστε στην οικογένεια, όπου οι σχέσεις υποφέρουν από τάσεις κακής καθοδήγησης και επιβολής και από παιχνίδια εξουσίας. Στη συνέχεια το σχολείο συστηματοποιεί και οργανώνει αυτήν την ανταγωνιστικότητα και τους μεροληπτικούς διαχωρισμούς. Για να μη μακρηγορώ, στο πλαίσιο αυτών των κοινωνικών δομών τι ακριβώς βαφτίζει κάποιος «πολυγαμία» ή σεξουαλική ελευθεριότητα; Μήπως δεν είναι τόσο βιολογικά αγνό ή ρομαντικά αναρχικό όσο ακούγεται; Μήπως κρύβει ατροφική αυτοεκτίμηση και καλύπτει την ανάγκη ναρκισσισμού και επιβεβαίωσης; Η διαδοχική επίτευξη σεξουαλικών στόχων τροφοδοτεί το αδύναμο ηθικό. Οπότε πολύ συχνά τα όρια μεταξύ του αναρχικού που κάνει «αδέσμευτο ελευθεριακό σεξ» και του τρέντι κάγκουρα που νιώθει «πολύ άντρας» ρίχνοντας άλλη κάθε βράδυ είναι δυσδιάκριτα και υποκρύπτονται παρόμοιες ψυχολογικές ανασφάλειες (βαθιά μοναξιά, φόβος αποτυχίας επικοινωνίας κλπ) τη στιγμή μάλιστα που η κοινωνία πριμοδοτεί τον άντρα γι’ αυτή τη συμπεριφορά. Οπότε το θέμα είναι πολύ πιο πολύπλοκο από το «φόβο της δέσμευσης και της σχέσης» γιατί και η επαφή μιας νύχτας –για να αποφύγουμε τους τεχνητούς ιδεαλιστικούς διαχωρισμούς περί συναισθηματικού ή σαρκικού σεξ κι αυτή την ηλίθια διάκριση «άλλο σεξ κι άλλο έρωτας»- σχέση είναι. Κριτήριο υγιούς συσχετισμού δύο ανθρώπων δεν είναι η διάρκεια, αλλά η αμοιβαία επίγνωση της προσέγγισης του άλλου, ο οποίος είναι ένας ολόκληρος κόσμος με σώμα, σκέψη, νοοτροπία, συνήθειες, όλα διαπλεκόμενα και αξεδιάλυτα, όλα υπαρκτά και υλικά. Υγιές είναι να υπάρξει επικοινωνία και αλληλεπίδραση και ανταλλαγή (σε επιφάνεια ή σε βάθος ανάλογα και με το χρόνο). Να υπάρχει το δεδομένο του σεβασμού του άλλου και η ισότιμη αντιμετώπισή του και όχι η «ανώριμη», εγωιστική εργαλειοποίησή του και ικανοποίηση εφηβικών απωθημένων.

Οπότε, παρότι δύσκολο, ας αποφύγουμε τις ταμπέλες και τα έτοιμα σχήματα, ας μην απομονώνουμε μια έννοια από το κοινωνικό και ιστορικό της περιβάλλον, από την ίδια τη ζωή και το αδιάκοπο γίγνεσθαι.


2 σχόλια:

  1. Επί της ουσίας, ασυνείδητα ίσως, μέσω του κειμένου τίθεται το ερώτημα - δίλημμα: πολυγαμία ή μονογαμία; Εκ βάθρων, αυτό υποκρύπτει έναν βαθύ συντηρητισμό, ο οποίος ενδεχομένως πηγάζει από τη xριστιανική γαλούχηση, με την οποία έχει εμποτιστεί η ψυχοσύνθεση της Β. Διότι η αλήθεια είναι αυταπόδεικτη. Ποιος εκτός βαθέως ανώμαλων περιπτώσεων ειδικών εκτρωματικών καταστάσεων ή θρησκόληπτης καταπίεσης της προσωπικότητάς του/της έχει πάει μόνο με έναν ή και κανέναν σύντροφο;

    Ίσως να μη γίνεται αντιληπτό από την αρθρογράφο και τους πιθανούς αναγνώστες ότι το ουσιαστικό ερώτημα που τέθηκε είναι αυτό που αναφέραμε. Επ ουδενί δε θα διαφωνήσουμε ότι οι κοινωνικές συνθήκες είναι αυτές που ορίζουν το σωστό και το ηθικό.

    Κατά την ταπεινή άποψή μου βέβαια το ιδανικό κοινωνικό πρότυπο είναι το "πρότυπο Βonobo".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν εννοείς το "πρότυπο Bonobo" εννοείς αυτό;

    Bonobo (συστατικό πρότυπο)

    Για άλλες χρήσεις, δείτε Bonobo (αποσαφήνιση).
    Bonobo είναι α συστατικό πρότυπο για τη δημιουργία των επαναχρησιμοποιήσιμων τμημάτων λογισμικού και των σύνθετων εγγράφων. Δημιουργήθηκε στο παρελθόν κοντά Ximian για σύνθετα έγγραφα χρησιμοποιημένος μέσα ΣΤΟΙΧΕΙΟ.

    Το Bonobo είχε ως σκοπό και εφαρμόστηκε να καλύψει τις ανάγκες και τα προβλήματα της ελεύθερης κοινότητας λογισμικού για την ανάπτυξη των μεγάλης κλίμακας εφαρμογών. Εμπνέεται από της Microsoft OLE και είναι αρκετά παρόμοιος με το. Τα τμήματα Bonobo είναι ανάλογα με KParts KDE. Το Bonobo είναι βασισμένο CORBA αρχιτεκτονική. Το Bonobo μπορεί, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθεί για να ενσωματώσει HTML συστατικό για να παρουσιάσει κάποιο κείμενο ή SVG συστατικό στις στατιστικές επίδειξης που λαμβάνονται από μια βάση δεδομένων.

    Τα διαθέσιμα συστατικά είναι:

    Gnumeric Υπολογισμός με λογιστικό φύλλο (spreadsheet)
    α Post$l*script θεατής (ggv)
    α PDF θεατής (xpdf)
    ένας θεατής SVG (βράγχιο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή