TuneList - Make your site Live

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Περί Ωραιοκάστρου ο λόγος...

Το Ωραιόκαστρο είναι από τους μεγαλύτερους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. Περιλαμβάνει το Ωραιόκαστρο, τη Μυγδονία (Λητή, Δρυμό, Μελισσοχώρι), τον Πεντάλο, τη Νεοχωρούδα, τη Νέα Φιλαδέλφεια. Η σύσταση του πληθυσμού φυσικά ποικίλει. Ντόπιοι, πόντιοι, αγρότες, κτηνοτρόφοι, νεόπλουτοι την εποχή του '90, μεταφορά πληθυσμού από το αστικό κέντρο (με τις αντιπαροχές) από το 2000 και μετά. 

Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Πολιτικά η περιοχή δε διαφέρει σημαντικά από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι δηλώσεις του δημάρχου για προτροπή σε ρατσιστική βία και οι αποφάσεις 2 συλλόγων γονέων και κηδεμόνων που αρνούνται τα προσφυγόπουλα στα σχολεία και απειλούν με κατάληψη σε αντίθετη περίπτωση έχουν κάνει το Ωραιόκαστρο πρώτη είδηση. 

Τη συνέχεια την ξέρουμε. Κατακραυγή πανελλαδικά, ακόμα και η Ν.Δ. άδειασε το δήμαρχο και φυσικά το μόνο κόμμα που στήριξε ξεκάθαρα την απόφαση των συλλόγων είναι η νεοναζιστική οργάνωση της Χ.Α.. 

Ας τα αφήσουμε όμως λίγο αυτά και ας δούμε τη δική μας ευθύνη σύντροφε. Μια περιοχή 30.000 ανθρώπων είναι δύσκολο να μην έχει ανθρώπους που συμμετέχουν στα κινήματα, που είναι ενεργά μέλη τους. Και από προσωπική εμπειρία γνωρίζω αρκετά άτομα που συμμετέχουν με συνέπεια στις κινηματικές διαδικασίες και είναι από το Ωραιόκαστρο. 

Υπάρχει όμως αυτή η τάση να βλέπεις να βλέπεις ανθρώπους να συμμετέχουν στα κινηματικά μέσα στις μητροπόλεις και να σνομπάρουν αφήνοντας στην τύχη τους τις τοπικές κοινωνίες. Πόσες φορές έχω ακούσει τη φράση "α εκεί στο χωριό είναι όλοι φασίστες, είναι ακροδεξιοί". Ναι, είναι. Γιατί τους έχουμε αφήσει το χώρο να εκφράζονται χωρίς αντίλογο, χωρίς συνέπειες. Γιατί τα βρίσκουμε εύκολα στη μητροπολίτικη δράση μας, στα καφενεία μας, στα κοινωνικά μας κέντρα, αλλά είναι δύσκολο να ορθώσουμε λόγο μέσα σε ένα χωριό ή σε μια κοινωνία όπως του Ωραιοκάστρου. Θέλουμε να κάνουμε επανάσταση, να αλλάξουμε τον κόσμο ολόκληρο, αλλά το να αλλάξουμε ένα χωριό ή μια τοπική κοινωνία μας είναι δύσκολο...

Να στο πω απλά σύντροφε και συντρόφισσα. Όσο δεν οργανωνόμαστε εμείς, τόσο οι ξενόφοβοι, οι φασίστες και οι νεοναζί θα καλύπτουν τα κενά μας στις τοπικές κοινωνίες. Τόσο θα ξερνάει λόγια μίσους ο κάθε ξενόφοβος δήμαρχος.

Για αυτό ας αφήσουμε τους αφορισμούς ολόκληρων τοπικών κοινωνιών και ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας. Ας σκεφτούμε γιατί δώσαμε τόσο χώρο στους εχθρούς της ελευθερίας.  Και ας οργανωθούμε επιτέλους, ώστε την επόμενη φορά να μην είναι μόνη της η μαία. Ας οργανωθούμε, ώστε να είμαστε πολλοί και πολλές. Και το ξέρω ότι είμαστε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου